Linda Heikinheimo / Blog / Filosofia / 9 syytä, miksi urheilijalla on parempi parisuhde kuin sinulla

9 syytä, miksi urheilijalla on parempi parisuhde kuin sinulla

Hyvinvointialan yrittäjä ja voimaharjoitteluvalmentaja Joni Jaakkola kirjoitti muutama kuukausi sitten blogissaan yhdeksästä asiasta, jotka jokainen voi oppia urheilijalta. Teksti antaa konkreettisia ohjeita siihen, miten jokainen pystyy pääsemään tavoitteisiinsa ja saamaan paljon hyvää aikaan elämässään.

Meillä toden totta on paljon opittavaa urheilijoilta! Kirjoitus on niin mainio, että suosittelen sen lukemista kaikille!

Miten tämä nyt sitten liittyy parisuhteeseen? Siten, että Jonin yhdeksän kohdan lista tarjoaa erinomaisen pohjan myös parisuhteen parantamiselle. Tässä tekstissä käsittelen näitä yhdeksää kohtaa ja kerron, miten parisuhteesi voi niiden avulla saavuttaa täyden potentiaalinsa.

Ennen listan läpikäymistä haluan kuitenkin korostaa kahta tärkeää seikkaa.

Älä pelkää suorittamista

Tuloshakuisuus tai suorituksen parantaminen kuulostavat ehkä ikäviltä sanoilta, kun puhutaan parisuhteen hyvinvoinnista. Parempi suoritus ja tuloksen tekeminen ovat kuitenkin käytännönläheisiä ja – let’s face it – tarpeellisia käsitteitä. Etenkin kun puhutaan unelmista, tavoitteista ja jonkin itselle kaivatun hyvän saavuttamisesta. Sano vaan ihan reilusti mukana: haluttu tavoite, harkittu suunnitelma, isosti tekeminen, sallitut virheet, parempi suoritus. Termeihin ei tarvitse hukkua.

Samassa veneessä eri asenteella

Jaakkola painottaa, että urheilijamentaliteetti ei rajoitu ihmisiin, jotka urheilevat ammattitasolla. Ei siis kannata listan edetessä kuvitella sellaista pro-tekijää, joka keskittää kaikki yhteen juttuun ja hänellä on valtava fokus eikä ”tavallisen ihmisen” arkea ollenkaan.

Ei. Urheilijalla on ne samat häiriötekijät kuin sinulla ja minulla. Mahdollisuus selityksiin resurssipulasta ja kaikenkattavasta stressistä sekä hoidettavista asioista on jokaisella. Kyse on näkökulmasta ja asenteesta. Kaverilla, jonka parisuhde on sillä tolalla kuin toivoisit omasi olevan, ei ole luvattoman paljon ylimääräistä aikaa, salaisia supervoimia, aina hyvä tuuri sekä immuniteetti stressille. Olette samassa veneessä.

Asia harvinaisen selvä? Sitten listaan.

1.Urheilijat eivät jää rypemään epäonnistumisissa.

Pari on yhdessä pohtinut suhteensa ongelmakohtia. He haluavat tehdä paremmin kuin ennen ja keskustella rakentavasti. ”Meillä ei huudeta”, molemmat nyökyttelevät tyytyväisinä kypsään päätökseen. Hyvä juttu.

Pari kuukautta menee hyvin, mutta sitten tuleekin räjähdys: riittävän kipeä aihe, riittävän väsyneet riitelijät, riittävän mitä vain. Vanha mörkö nostaa päätään ja ennen kuin huomataankaan, molempien äänenvoimakkuus on uteliasta kerrostalonaapuria ilahduttavalla tasolla. Hyvä yritys meni viemäristä alas. Kannattaako tässä enää edes yrittää?

Urheilijamentaliteetti parisuhteessa tarkoittaa, että vastoinkäymiset ja takapakit ovat juuri niitä: takapakkeja. Aina ei mene putkeen. Mutta mitä sitten? Tunnetko ketään, jolla menisi aina kaikki ihan nappiin? Eroavuudet parisuhteissa eivät ole siinä, tuleeko niissä epäonnistumisia, vaan siinä, kuinka niihin suhtaudutaan. Suuriinkin haasteisiin voi asennoitua rakentavasti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toteutumattomat tavoitteet saavat totta kai harmittaa, mutta niihin ei kannata jäädä kiinni. Asenne ratkaisee: mitä teette sillä tilanteella, joka edessänne on? Valitsetteko eteenpäin menemisen vai jäättekö kiinni epäonnistumisiin?

”… hetken v*tuttaa mutta pian katse kääntyy tulevaan. Koska on pakko. Koska peruutuspeilielämä ei auta ketään. Urheilijat tietävät, että aina on jotain mitä voi tehdä. ” J.J.

2. Urheilijat ovat aidosti kiinnostuneita oppimaan uutta.

Harva voi silmää räpäyttämättä sanoa olevansa huipputekijä kaikilla parisuhteen osa-alueilla. Avoimesti omaa parisuhdettaan katsova löytää helposti kehittämisen paikan tai kaksi. Ja hyvä niin: se on paitsi ihailtavan rehellistä myös lähtökohta muutokselle.

Oman parisuhteensa epätäydellisyyden tunnistaminen on myös erittäin urheilijamaista! Jos ei koe, että olisi mitään opittavaa, on mahdotonta tehdä muutoksia.

Acro at Long Center

Urheilijamentaliteetti parisuhteessa tarkoittaa sitä, että kumppanit uskaltavat nähdä parisuhteensa haasteet ja myöntää, etteivät osaa kaikkea niin hyvin kuin haluaisivat. Aito kiinnostus uuden oppimiseen vie parisuhdetta eteenpäin.

”Urheilijoita ei vaivaa Kyllä mä tän tiedän -syndrooma. He myöntävät, että on osa-alueita, joita he eivät osaa riittävän hyvin, jotta tuloksia tulisi.” J.J.

3. Urheilijat priorisoivat.

Jos pidät parisuhdettasi prioriteettina, miten sille antamasi aika näkyy kalenterissasi? Aika monella viikon todelliset menemiset ja tekemiset kertovat jotain aivan muuta kuin sen, että parisuhde on kärkikolmikossa. Ideat ja todellisuus eivät kohtaa.

Priorisointi parisuhteessa tarkoittaa, että ajankäytön kokonaiskuva on hahmotettava ja todellisuutta katsottava silmiin. Sitten on yksinkertaisesti tehtävä valintoja. Kaikkea ei voi saada.

Ja kun kerran on tehtävä valintoja, eikö olisi järkevää valita viikko-ohjelmaan niitä asioita, jotka ovat itselle tärkeitä?

Jos parisuhteesi ei saa riittävästi tilaa voidakseen hyvin, on tilaa raivattava jostain. Olen varma, että jokaisen viikosta löytyy asioita, jotka voisi jättää tekemättä tai ainakin vähemmälle. Vapautuneet resurssit voit laittaa siihen, että elät omat arvosi todeksi. Eli laitat elämässäsi etusijalle asiat, jotka ovat sinulle tärkeimpiä.

”[Urheilijat] laittavat asiat tärkeysjärjestykseen koska tietävät, että tuloksia saavuttaakseen on pakko uhrata jotain. Jos palautuminen vaatii 8-tunnin yöunet ja klo 6.00 on herättävä töihin niin silloin pää menee tyynyyn illalla klo 22.00. Riippumatta mitä televisiosta tulee.” J.J.

4. Urheilijat katsovat asioita pitkäjänteisesti tulevaisuuteen.

Mitä väliä on sillä, että ette osanneet olla huutamatta tänään? Parisuhteessa on kyse suuremmasta kuvasta: millaista elämänmittaista parisuhdetta haluatte rakentaa? Kuinka haluatte kommunikoida vuosien päästä?

Yhdellä riidalla ei ole merkitystä kokonaisuuden kannalta. Parisuhteen yhteiset tavoitteet saavutetaan, kun ”oikeita ratkaisuja tekee riittävän paljon ja riittävän pitkään”.

womenrunning

Pitkäjänteisyys parisuhteessa tarkoittaa myös sitä, että yhteistä polkua ei rakenneta lyhyiden tavoitteiden varaan. Etappien ja välitavoitteiden sijaan kaikkein tärkeintä on, että teillä on kaiken taustalla visio siitä, mitä haluatte parisuhteenne olevan. Sitä kohti pyrkiessä kömmähdykset ja takapakit saavat ansaitsemansa mittasuhteet – ja parisuhde menee varmoin ottein eteenpäin.

”[Urheilijoita] ei kiinnosta paljonko paino putoaa kuukaudessa tai mitä vaa’an lukema näyttää kesähäissä. He pyrkivät ajattelemaan kokonaiskuvaa.” J.J.

5. Urheilijat kantavat itse vastuun.

Nakertaakohan mikään muu parisuhdetta yhtä pahasti kuin syyttely? Kun tuo toinen aina sitä eikä koskaan tätä. ”Meidän suhteemme olisi paljon parempi, mutta kun meillä vaan ei toimi tietyt jutut ja minä nyt vain olen tällainen ihminen. Minkäs sille mahtaa.”

No kuule aika paljon. Urheilijamentaliteetti parisuhteessa tarkoittaa sitä, että kumppanin, itsen ja olosuhteiden syyttely loppuu. Syyttely kohdistuu asioihin, joiden kuvittelet tapahtuvan sinulle ilman, että voit niille mitään. Lopeta. Ihan oikeasti. Lopeta.

Vastuun kantaminen tarkoittaa, että olette aktiivisia omassa parisuhteessanne: tiedätte, että voitte aina tehdä asioille jotakin. Jos tuntuu siltä, että sama ei-toivottu kuvio toistuu aina, miettikää, mikä syy taustalla on ja kuinka voitte yhdessä muuttaa sitä.

DD-ST-89-00275Parisuhde ei ole tietynlainen siksi, että ’niin vain tapahtuu’. Olette yhdessä parisuhteenne rakennusmestareita, ette sivustakatsojia. Tuloksia tulee vasta, kun otatte vastuun parisuhteenne hyvinvoinnista. Kädet saa nostaa ilmaan vain voittotuuletusta varten.

”Urheilijat eivät useimmiten ole olosuhteiden uhreja vaan he tietävät, että kaikkeen voi vaikuttaa jos vain haluaa. Myös silloin kun asiat eivät mene suunnitelmien mukaan.” J.J.

6. He ovat tehneet elämänsä eri osa-alueista sellaisia, että ne tukevat onnistumista.

Ajattele elämäsi eri osa-alueita. Pelaavatko ne hyvin yhteen vai syökö yksi alue muidenkin eväät? Onnistuminen rakentuu hyvästä kokonaisuudesta, jossa yhdenosa-alueen vaikeuksia hoitaa hyvä taustatiimi. Kun vastoinkäymisiä tulee, on helppo nousta takaisin jaloilleen. Koska kaikki pelaavat samassa joukkueessa. Tukeeko muu elämä parisuhteenne hyvinvointia?

Urheilijamentaliteetti parisuhteessa tarkoittaa sitä, että tiedätte asioiden vaikuttavan toisiinsa ja pidätte siksi hyvää huolta elämän eri osa-alueiden yhteenpelaamisesta. Parisuhde ei ole saari, vaan se vaikuttaa muihin ja siihen vaikuttaa kaikki muu, mitä teette.

Beautiful_sunset_in_Taidong_beachKasaamalla sakkaa yhdelle osa-alueelle voit pilata mahdollisuudet menestyä toisella. Jos sen sijaan haluatte rakentaa parasta mahdollista parisuhdetta, rakentakaa mahdollisimman hyvä ja ehjä kokonaisuus. Jos haluat onnistua parisuhteessasi, tee koko elämästäsi sellaista, että se tukee onnistumista.

Tällä tavalla voi aina tehdä jotain …—…silloinkin kun kaikki ei mene suunnitelmien mukaan J.J.

7. He kääntävät kivet, kannot ja männynkävyt saadakseen haluamansa.

Kun teillä on visio siitä, millaisen parisuhteen haluatte, on vastattava yhteen ainoaan kysymykseen: mitä olette valmiita tekemään sen eteen? Monesti ollaan valmiita panostamaan tosissaan vasta siinä vaiheessa, kun horjutaan jo kielekkeen reunalla. Too little too late. Miksi odottaisit siihen asti?

Urheilijamentaliteetti parisuhteessa on sitä, että kun tiedetään mitä halutaan, kääritään hihat ja aletaan mennä sitä kohti. Jos ajattelet asiaa, huomaat, että missään muussa ei ole edes mitään järkeä. Haluan, siis menen hakemaan.

catchit

Hyvän ei tarvitse tulla ilmaiseksi. Unelmiesi parisuhde vaatii työtä. Työ on kuitenkin se helppo osuus sen jälkeen, kun asenne on saatu kuntoon.

Urheilijalla ja parisuhteella on paljon yhteistä: jos olet halukas tekemään työtä haluamasi eteen, auttavia käsiä on saatavilla. Sinun ei tarvitse osata kaikkea tai olla ammattilainen. Riittää, että joku muu osaa ja on.

Stott Pilates Instructor Training

Urheilijalle on tarjolla monenlaista valmennusta, ravintoneuvontaa ja hierontapalveluja. Parisuhteelle on tarjolla muun muassa kirjallisuutta, tapahtumia, leirejä, luentoja ja terapiaa. Mitä olette valmiita tekemään unelmanne eteen? Mahdollisuudet ovat rajattomat.

”Mitä suurempi vaiva tai korkeammat tavoitteet niin sitä todennäköisempää on, että ratkaisu ei ole tulossa kotiovelle korjaamaan tilannetta.” J.J.

8. Urheilijat asettavat tavoitteen.

Mitä parisuhteessa tehdään ja miksi? Tehdäänkö asioita vain tottumuksesta vai kiiltääkö silmissä unelman toteutuminen?

Urheilijamentaliteetti parisuhteessa tarkoittaa sitä, että asetatte suhteellenne tavoitteita. Päämäärättömän pööpöilyn ja automaattivaihteen välttämiseksi kannattaa selvittää yhdessä, mitä kohti haluatte mennä.

Asettakaa parisuhteelle selkeitä päämääriä. Epämääräinen ”haluan, että olemme onnellisia” ei tarkoita mitään. Tavoitteet ovat konkreettisia.

skydiveOn yksi asia tietää, mitä ei halua, ja aivan toinen asia tietää, mitä haluaa. Sen tietäminen, mitä todella haluatte, on ensimmäinen askel kohti parempaa parisuhdetta. Jos yhteisten tavoitteiden asettaminen tuntuu hankalalta, menkää parisuhdekurssille kirkastamaan ajatuksia. Parisuhteenne ansaitsee sen.

”Urheilijoiden tavoite on aina jotakin kohti, ei koskaan pois jostakin. … — … Taksiinkin hypätessä sanotaan mihin ollaan menossa. Kuskia ei auta jos haluaa ”pois täältä”.” J.J.

9. Urheilijat kysyvät tyhmiä kysymyksiä.

Vaikka mielessä kytee ajatus, että kaikki ei nyt täsmää, tai ihmetyttää, miksi asiat takkuavat, arki jatkuu autopilotilla. Parisuhteen hoitaminen perustuu oletuksille, joita ei kyseenalaisteta.

Urheilijamentaliteetti parisuhteessa tarkoittaa, että avaat suusi, kun jossain raksuttaa. Älä estä parisuhteenne kasvua jääräpäisyydellä. Jos olette luulleet toimivanne ihan oikein, mutta jotkut asiat parisuhteessa eivät selvästikään toimi, on aika kysyä kysymyksiä.

Jos jokin omassa parisuhteessa falskaa tai tuottaa päänvaivaa, kannattaa kysyä niiltä, joilta homma näyttää sujuvan. Aika usein, kun luulet kysyväsi ihan tyhmän kysymyksen, kysytkin todella tärkeän kysymyksen.

”Koska [urheilijat] tietävät, että ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä.” J.J. 

Parisuhdeoppaat ja kurssit parisuhteen hyvinvointiin löydät osoitteesta http://www.katajary.fi/suhteen-hyvinvointiin

Täyttä asiaa eli Joni Jaakkolan blogi osoitteessa http://joni.optimalperformance.fi/