Linda Heikinheimo / Blog / Parisuhde / Kaadu seitsemän kertaa, nouse kahdeksan

Kaadu seitsemän kertaa, nouse kahdeksan

Kirjailija, runoilija ja ihmisoikeusaktivisti Maya Angelou menehtyi eilen 86-vuotiaana. Angelou teki valtavan elämäntyön naisten, erityisesti afroamerikkalaisten, oikeuksien ja arvon puolestapuhujana sekä toimi inspiraationa lukemattomille. Tällä hetkellä Twitter kuhisee Angeloun sitaatteja ja muistokirjoituksiin kootaan ajatuksia siitä, mikä Mayan opetuksista tai sanoista eniten itseä kosketti. Helppo homma.

Maya puhui paljon sanojen väkevyydestä ja rakkauden voimasta. Useissa haastatteluissa hän puhui uskosta ja tahdosta, siitä että niihin on pakko nojata, jotta uskaltaa elää täydellä sydämellä.

You have to have faith.

Maya puhui ja kirjoitti siitä, kuinka tarkkoina meidän on oltava, kun käytämme sanoja. Sanoilla on suunnaton voima: ne määrittävät, löytävät, lyövät, alistavat, kunnioittavat ja rakentavat. Tämä kaikki kiteytyy Angeloun runossa ‘Still I Rise’ (1928).

‘Still I Rise’ on auttanut minua pitämään voimani vaikeissa paikoissa ja jopa kääntämään sen vallankumoukselliseksi energiaksi, jolla olen mennyt yhä kovempaa – ja yhä äänekkäämmin – eteenpäin. Luin runoa pitkään vastaiskuna naiseen kohdistetulle vallankäytölle, kovan äänen nousemisena siitä, mitä yritetään niin usein vaientaa. Runo kertoo paljon orjien historiasta, mutta se kääntyy helposti myös kaikkien naisten historiaksi. Angeloun sanat alkoivat elää minussa ja tähän päivään mennessä olen saanut niistä yhä uudestaan niin paljon potkua, että se on mennyt jo typeräksi. Mutta menköön.

Huomaamattani tartuin runoon tiukemmin kuin koskaan esikoiseni syntyessä. Hän syntyi kolme kuukautta etuajassa ja teho-osaston eteisestä tuli ajan mittaan tutumpi kuin omasta kodista. Kuukausi toisensa jälkeen, myös vauvan kotiuduttua, elämämme oli raskaampaa kuin koskaan. Kehoni huusi ‘seis!’, muttei saanut lupaa pysähtyä. Niitä seurauksia maksettiin pitkään. Parisuhde muuttui kriisissä pelottavaksi: raskaaksi, ahdistavaksi ja väkivaltaiseksi. Sitä laskua maksetaan yhä.

Mutta jotenkin kaikesta selviää rakkaudella, uskolla ja tahdolla. Jossain kohtaa tulee hetkiä, kun huomaa ajan kuluneen ja aina jonkin etapin tulleen saavutetuksi. Jotain on tapahtunut, kun huomaa voivansa katsoa taaksepäin johonkin. Jotain oli. Siirtyminen tapahtuu vain sillon, kun on todellista tahtoa ja osaa uskoa.

pulut

You have to have faith.

Kun yksi kerrallaan asiat kirkastuivat, luin Angeloun runoa yhä uudestaan. Joskus se oli ainoa asia, joka piti minut kasassa, kun kotona tapahtui. Muistopuheeni Maya Angeloulle on hiljainen, syvä kiitos. Sanat ovat väkeviä.

clouds

You may write me down in history
With your bitter, twisted lies,
You may trod me in the very dirt
But still, like dust, I’ll rise.
Does my sassiness upset you?
Why are you beset with gloom?
‘Cause I walk like I’ve got oil wells
Pumping in my living room.Just like moons and like suns,
With the certainty of tides,
Just like hopes springing high,
Still I’ll rise.

Did you want to see me broken?
Bowed head and lowered eyes?
Shoulders falling down like teardrops,
Weakened by my soulful cries?

Does my haughtiness offend you?
Don’t you take it awful hard
‘Cause I laugh like I’ve got gold mines
Diggin’ in my own backyard.

You may shoot me with your words,
You may cut me with your eyes,
You may kill me with your hatefulness,
But still, like air, I’ll rise.

Does my sexiness upset you?
Does it come as a surprise
That I dance like I’ve got diamonds
At the meeting of my thighs?

Out of the huts of history’s shame
I rise
Up from a past that’s rooted in pain
I rise

I’m a black ocean, leaping and wide,
Welling and swelling I bear in the tide.

Leaving behind nights of terror and fear
I rise
Into a daybreak that’s wondrously clear
I rise

Bringing the gifts that my ancestors gave,
I am the dream and the hope of the slave.
I rise
I rise
I rise.

kukka