Linda Heikinheimo / Blog / Parisuhde / Lataa parisuhde – höllää edes perjantaina

Lataa parisuhde – höllää edes perjantaina

Sairastin sängyn pohjalla viitisen viikkoa yhteen menoon. Taudin diagnoosi vaihteli, olotila ja toimintakyvyttömyys ei. Välillä ohessa sairasti lapsi, pariksi päiväksi Nessu -pakettia jakamaan liittyi myös kumppani. Tauteilu ajoittui vielä tyylikkäästi joulunaikaan, jolloin päiväkodin ovet olivat pari viikkoa kiinni. Kysyttiin voimavaroja. Jaksamista ja ymmärrystä. Venymistä ja paukkumista.

Venyminen saattoi olla hiljaista myyräntyötä, mutta sen paukkeen kuuli kerran tai pari varmasti muutama naapurikin, sen verran ääntä lähti.

Mittari punaisella ja kulutus suurempaa kuin tuotettu energia. Kaunis ajatus kestävää parisuhdetta rakentaessa on, että pyritään käyttämään uusiutuvia voimia. Muistetaan latailla ennen kuin tuhlataan – paitsi että eipäs tuhlata siellä!

Puolivahingossa kuitenkin tulee otettua vähän väliä tavaraa varastosta, johon sitä ei tule mistään lisää. Molemmat tietävät, että jos sama peli jatkuu, jossain kohtaa tulee täysi stoppi. Mutta varaston salakavalaa tyhjennystä on vaikea huomata, jos ei halua. Ja mitä sakeammaksi sisäilma tulee pakokaasun kärystä, sen helpompi on todeta, että eipä virheitä näy täällä, ei.

Mutku nyt oli akuutti tilanne. No vähän nyt otin kun oli kiire. Sitä paitsi sinäkin otit. En mä nyt niin paljon ottanut, ja sitä paitsi yleensä kyllä otan tosta kestävän kehityksen voimavarasta. Tätä ei nyt lasketa, koska mä olin väsynyt.

Kun arjen tasapaino järkkyy ja toisen tai molempien energiataso laskee, pitäisi energiankulutusta vähentää. Ihan yksinkertaista. Siis kertoa se muille. Niin kuin nyt tässä teille. Katsokaapas, tässä teille vinkki, tehkääpäs näin. On helppo opastaa ystävää sairastamaan rauhassa, jotta tämä saa itsensä kuntoon ja sitten vasta takaisin töihin ja kotia siivoamaan. Tai kannustaa laskemaan odotuksia parisuhteelta silloin, kun kumpikaan ei vaikka fyysisten rasitteiden takia jaksa tavanomaista tahtia.

Vaan oma napa kuoppainen napa. Perheen kontrollikeskus on ylikuumentunut hoitonaan Burana plus uni. Hereillä ollessa mielessä on vain, että pitäisi nousta ja tehdä ja hoitaa. Samalla arkea yhtäkkiä yksin pyörittämään joutunut, omaa jaksamistaan sitäkin kovin yksin pohtiva kumppani kerää painetta kattilaan. Talossa kuljetaan kylmän viileästi toisen ohi. Kunnes tavataan romanttisesti Viimeisen Pisaran pysäkillä, niin että kuuluu taloyhtiön pihalle saakka. Molemmat vaativat liikaa itseltään ja toiselta tilanteessa, jossa ei kovin paljon voi vaatia.

Voisko höllätä? Jos luen netistä parisuhdevinkin, vaikka sitten itse kirjoittamani, sisäistänköhän sen paremmin? Kokeillaan: HÖLLÄÄ. Ja kun keksit monta syytä siihen, miksi tänään ei voi, koska se ja tämä ja tuo, niin treenaa edes mainosmantran avulla. Nyt on perjantai. Perjantaina hölläillään. Eikä mitään mutku.