Linda Heikinheimo / Blog / Uncategorized / Riisuin panssarini – sen työ on tehty

Riisuin panssarini – sen työ on tehty

De-armouringista käytetään joskus nimeä vaginahieronta. Se johtaa hieman harhaan.

De-armouring viittaa terminä rakennetun suojan tai panssarin purkamiseen. Se ei missään nimessä ole vain vaginalle tehtävä hoito, vaan de-armouringia tehdään yhtä lailla miehille. De-armouring ei myöskään ole a.) pelkkää vaginan hieromista eikä b.) nautinnollista siinä mielessä kuin sana vaginahieronta voisi antaa ymmärtää.

Mitä de-armouringilla hoidetaan?

De-armouring-hoidon voi tehdä koko keholle, mutta usein siinä käsitellään lantion alueen lihaksisto ja sidekalvot. Lantion alueella on paljon lihaksia, ja hyvinvoinnille varsin keskeisiä sellaisia. Tätä aluetta ei kuitenkaan käsitellä tavallisessa hieronnassa tai fysioterapiassa.

De-armouringiin suhtaudutaan joskus skeptisesti siksi, että sen yhteydessä puhutaan emotionaalisesta ja spirituaalisesta puolesta – traumojen purkamisesta ja kehoon kertyneiden tunteiden vapauttamisesta. Ymmärrän.

Asiaa voi katsoa myös kliiniseltä kannalta: lantion alueella on erilaisia jännitteitä ja jumeja, kuten missä tahansa päin ihmisen kehoa. Moni tunnistaa lantio- tai genitaalialueellaan esimerkiksi helposti kramppaavan kohdan. Kipeä, joustamaton tai kova kohta voi olla seuraus muun muassa lihasten jatkuvasta jännittämisestä, synnytyksestä tai vaikka alueelle tehdystä kirurgisesta operaatiosta.

Ihminen myös vastaa kokemuksiinsa fyysisesti. Keholliset loukkaukset ja esimerkiksi seksuaalinen väkivalta jättävät usein jälkensä kehoon ja ilmenevät kipuna tai kireytenä. Tietyt triggerit aktivoivat kehon tietyissä kohdissa lihasjännitystä, kipua, kramppeja ja niin edelleen.de-armouring-woman

Mitä de-armouring hoidossa tehdään?

Kokeilin de-armouringia ensimmäistä kertaa viikonloppuna Satu Söderströn Therapyssa. Hoidon teki ammattihieroja Ulla-Maija Rämänen, jonka tapasin viime keväänä Helsingissä Sexpon tantrakoulutuksen yhteydessä.

En osaa sanoa, olisinko osannut luottaa ja antautua niin täysillä tilanteeseen, jos en olisi ennen tavannut hoidon tekijää. Tällä kertaa meni näin ja uskalsin sekä luovuttaa itseni toisen ihmisen käsiin että uskoa omaan kehooni. Ainakin tunnin kestävän hoidon ajan.

De-armouringin aa ja hoo: antaudu ja hengitä

Ensin riisuin vaatteeni ja asetuin selälleni hoitoalustalle. Ulla-Maija hieroi kevyesti öljyllä kurkunalueeni, kaulani ja rintakehäni, josta kuljetti hieronnan lantion alueelle. De-armouringissa on tärkeää hengittää hyvin. Siksi syvän hengityksen kulkeminen suoraa linjaa nenästä tai suusta alavatsaan asti varmistetaan hoidon alussa.

Hyvin kulkeva hengitys on lihasjännitysten laukeamisen paras ystävä. Kivun tunnetta ei torjuta kipristämällä kehoa entisestään ja pidättämällä hengitystä, vaan kivun mukana kuljetaan antamalla kehon tehdä oma työnsä. Moni tunnistaa tämän kuukautiskipujen tai supistelun ja synnytyksen kohdalla.

Yritys estää kipua vie väärään suuntaan. Sen sijaan hengittämällä kivun mukana keho tekee oman osansa ja alkaa vapauttaa lihasjännityksiä kipupisteen ympäriltä. Tämä tapahtuu luonnostaan pääasiassa tärisemällä tai nytkähtelemällä.

Triggerpisteet lantion alueella

Lantioni alueella Ulla-Maija hieroi ensi sisäreiteni, koska ne olivat kylmän ulkoilman ja pyöräilyn jäljiltä pienen lämmittämisen tarpeessa. Sitten alettiin käsitellä triggerpisteitä vulvan alueella eli pääasiassa ulompien häpyhuulien kohdalla. Piste pisteeltä Ulla-Maija kävi läpi koko alueen pitkäkestoisilla painalluksilla.

Vaginahieronta on harhaanjohtava nimitys siksikin, että de-armouringissa käsitellään myös välilihan ja peräaukon alue. Nämä käsiteltiin seuraavaksi. Huomaatteko, ettei vielä olla edes menty sinne vaginaan?

de-armouring-hoito

Sattuuko de-armouring?

Hengityksen tärkeyden huomasin de-armouringissa nopeasti, sillä moni piste oli kivulias. Saamani ohje oli, että jos kipu menee asteikolla 1-5 nelosesta yli, sanon siitä ja Ulla-Maija keventää otetta. Tarkoitus ei ole, että kipu on sietämätöntä, vaan siinä täytyy kyetä olemaan ja hengittämään mukana ilman, että keho jännittyy liikaa vastustamaan kipua.

Sattua saa, ja tuntua pitää, mutta ei ole mitään hyötyä sietää kipua, jossa pelkää tajun lähtevän. Tämä voi kuulostaa typerältä sanoa, mutta sanon sen siksi, että olen itse taipuvainen kantamaan fyysistä kipua turhankin pitkälle. Sinne, missä alkaa todella pyörryttää.

Kipu kuuluu de-armouringiin. Kyse ei siis todellakaan ole miehillä eikä naisilla mistään happy ending -hoidosta. Ajattele vaikkapa fysioterapeutilla tai kiropraktikolla käymistä. Kipu on informaatiota. Kipu paikassa, jossa sitä ei kuuluisi olla, kertoo mitä kehossa tapahtuu (tai on tapahtunut).

Stimuloimalla tiettyjä pisteitä eri lihaksissa ja hieromalla kalvoja voidaan laukaista jännitteitä. Kovalta tuntuvat kohdat pehmenevät, kudos muuttuu joustavammaksi ja kipu vähenee tai häviää. De-armouringissa ei tarvitse ajatella olevan mitään mystiikkaa. Kyseessä on keholle ja seksuaalisuudelle valtavan tärkeä alue, jota ei ehkä koskaan ole hierottu tai eri tekniikoin rentoutettu.de-armouring-paul-chabas

Se varsinainen vaginahieronta

Lopulta oli vaginan vuoro. Ulla-Maija käsitteli sormin painamalla triggerpisteet vaginani sisällä. Pari arkaa kohtaa aavistin etukäteen. Silti olin yllättynyt siitä, kuinka kipeitä kohtia minusta löytyi.

Ajantajuni hävisi (taju sentään säilyi, koska osasin sanoa muutaman kerran “kevyemmin”) ja olin pelkkää hengitystä. Äkkiä nousi itku ja alkoi voimakas tärinä ja nytkähtely koko kehossa. Hengitykseni meni pahimmassa paikassa katkonaiseksi ja pintapuoliseksi, mutta Ulla-Maija osasi loistavasti tuoda minut takaisin syvään hengitykseen.

Tietoisuuteeni nousi voimakas kokemus ensimmäisestä synnytyksestäni. Se ei ollut mieleni muistikuvia tai ajatuksia, vaan todella fyysistä ja tuli ryminällä. Ulla-Maija stimuloi ehkä jotain sellaista kohtaa kehossani, jossa olen viimeksi tuntenut jotakin tuossa synnytyksessä. Nyt se purkautui.

Käsi sydämellä: olin suuren osan tunnin kestävää hoitoa jonkinlaisessa transsissa. Tietoisuuteni muuttui ja kaikesta kivusta huolimatta (oikeammin juuri sen kautta) menin tilaan, josta en halunnut pois. Kun Ulla-Maija hoidon päättyessä sanoi rauhallisesti “no niin…” pidin mielessäni kaksin käsin kiinni köydestä, jossa roikuin ja huusin alaspäin katsoen Ulla-Maijalle “ei vielä!”.

Keräilin itseäni jonkin aikaa hoitoalustalla, ennen kuin pystyin nousemaan ylös ja pukeutumaan. Hetki child’s posessa auttoi siirtymään tilasta toiseen. Kokemus oli aivan mahtava. De-armouringin hinta oli 100 euroa ja ajattelin hoidon jälkeen vain: worth it. Worth it. Worth it.

14895587_10154636305529785_324892106_o-1
Tässä kynttilöin valaistussa hoitohuoneessa minulle tehtiin de-armouring-hoito. Tila: Satu Söderström Therapy

Voimakkaita kokemuksia on vaikea kuvailla. Siinäpä pulma. En voi kai sanoa kuin että minä teen tämän uudestaan. Seuraavan kerran Ulla-Maija tekee de-armouringia Turussa alkuvuodesta. Olen jonossa ensimmäisenä.

De-armouring hoidon jälkeen

Ulla-Maija ohjeisti minua juomaan runsaasti vettä loppuillan aikana. Saman ohjeen saa aina, kun kehoa on käsitelty voimakkaasti esimerkiksi kiropraktikolla. Join kyllä. Ja nukuin yön sikeästi. Aamulla heräsin tolkuttomassa pöhnässä ja pelästyin peilikuvaani: kasvoni ja etenkin silmänaluseni olivat aivan turvoksissa ja punoittivat tyylikkäästi. Puolisonikin hätkähti minua.

Ei voinut olla huomaamatta, että jotakin oli lähtenyt kehossa liikkeelle. Aamupäivän ajan – onneksi oli vapaa lauantai – join runsaasti vettä, joogasin ja lähdin metsäretkelle lasten kanssa. Ja ravasin vessassa. Tilanne näytti iltapäivällä jo paljon paremmalta.

De-armouringista on nyt kolme päivää. Minulla on yhä todella voimakas kehoyhteys ja rauhan tunne. Vaginani on tosi kostea koko ajan ja vasemmalla puolella alavatsaani on kipeä kohta, joka säteilee ylöspäin. Tuttu kipukohta, mutta tuntuu nyt hyvin erilaiselta kuin ennen hoitoa. En halua tästä tilasta pois. Phuuh.

Vaikka olisi tietysti kivaa ajatella vain omaa vaginaansa päivät pitkät, lienee aika muullekin. En oikein tiedä, mitä tästä sanoa. Oli ihan mieletön kokemus. Kivulias ja mahtava. Olen kiitollinen siitä, että olen tavannut ihmisiä joiden kanssa pääsen kokemaan tällaista.

Lue myös: Nanna Valli kirjoittaa de-armouring-kokemuksestaan täällä.